2009. november 14., szombat

Mit egyen a baba

Az első táplálák tartalmazhat rizst, zabpelyhet, kölest, zöldségpürét, gyümölcspürét. APRÓ MAGVAS GYÜMÖLCSÖKET (MÁLNA, EPER, SZEDER, RIBIZLI) 1 ÉVES KORIG NE ADJUNK A BABÁKNAK! SZINTÉN KERÜLJÜK A BÚZÁBÓL KÉSZÜLT, GLUTÉNTARTALMÚ ÉTELEKET 6 HÓNAPOS KORIG (ALLERGIA ALAKULHAT KI)!
Soha ne tegyünk a baba ételébe sót, cukrot! Veséje még éretlen a magas koncentrációjú sóhoz, a cukor pedig túlzott súlygyarapodáshoz, valamint a fogak károsodásához vezet.
Ha szükségesnek érezzük, a gyümölcs- és zöldségpürét hígíthatjuk anyatejjel (édesít is).

Mennyit adjunk a kanalas ételekből?

Kezdetben 1-2 teáskanálnyit, napjában egyszer, mindig szoptatás/tápszer után. Ha megszokta a kanalat és az új ételt, lehet növelni a mennyiséget. Ha már 3-5 kanálnyit élvezettel eszik a csecsemő, bevezethetünk egy új ételt. Minden új táplálék bevezetésekor 1-2 napon át ne adjunk új táplálékot, így könnyen észrevehetjük, hogy az új étel okoz-e problémát, allergiát a babának.
Ha úgy gondolja gyermeke allergiás valamelyik táplálékra, forduljon orvosához.
Egyes ételek hatása:
Székletlazítók:
- őszibarack
- paradicsom
- facsart narancslé.
"Fogják" a székletet:
- alma
- körte
- répa
- banán
- burgonya.

Táplálás 6 hónapos kortól

Ha gyermeke jól tűrte az első ételeket, a zöldség- és gyümölcspürék széles skálájával próbálkozhat. A túlzott nitráttartalom miatt lehetőleg biotermesztésből származó raktározó gyökerű és nagy levelű zöldségeket (burgonya, cékla, répa, karalábé, saláta, spenót, sóska) használjon.
Puffasztó hatású főzelékeket (hüvelyesek, káposztafélék) csak 8 HÓNAPOS KORTÓL, hetente maximum 2 alkalommal adjunk a babának. TOJÁST 10 HÓNAPOS KORIG NEM ADUNK, de utána is csak a sárgáját adjuk, jó keményre főzve, nehogy szalmonella fertőzést okozzon.
NEM AJÁNLOTTAK A DIÓ- ÉS MOGYORÓFÉLÉK! Csecsemőkorban egyáltalán ne adjuk őket. A dió- és mogyoróféléket csak nagyon finomra darálva, vagy lágy krém formájában adjuk az öt évnél fiatalabb gyermekeknek. A nagyobb darabok könnyen okozhatnak fulladást. Ebben a tekintetben legveszélyesebb a földimogyoró.
Szakmai ajánlás szerint 1 ÉVES KOR ALATT NE ADJUNK TEHÉNTEJET, helyette speciális tápszert adjunk!
A narancs bevezetésével is célszerű megvárni a 10 hónapos kort.
Ha bármely táplálékra hasi tünetekkel vagy bőrpirral reagál babája, orvost kell hívni is abba kell hagyni az adott táplálék adását!

A házilag készített csecsemőételek helyett vagy mellett alkalmazhatunk a kereskedelemben nagy választékban kapható előregyártott ételeket is. Ezek tápértéke nagy, összetevőik pedig olyanok, hogy a kiegészítő táplálás során is adhatók.
A csecsemő táplálékát egy kis tálban adagoljuk és a maradékot hűtőszekrényben tároljuk (maximum 1 napig). Sose hagyjuk figyelmen kívül a dobozon vagy üvegen olvasható és a tárolásra, eltarthatóságra vonatkozó előírásokat. Próbáljunk magunk számára is kényelmes egyensúlyt találni a házilag készített és az előregyártott csecsemőételek alkalmazása között.

Az első fogak általában 4-6 hónapos kor között bújnak ki. Hat hónapos kortól kezdve a legtöbb gyermek tanul rágni. Ha a gyermek is készen áll rá, helyes, ha ilyenkor darabos ételeket kap (pl. tört zöldségeket).
Vannak gyermekek, akik csak hét-nyolc hónapos korukban fogadják el a darabos ételeket. Az átmenet elősegítésének jó módszere, ha hat hónapos kor után olyan ételeket helyezünk a gyermek keze ügyébe, amelyeket meg tud fogni, és kis darabjait a szájába véve megrág. Nem sokkal később adhatunk kicsiny darab hámozott gyümölcsöket vagy zöldségeket (almát, banánt, répát). Amikor gyermekünk maga kezd darabos ételt enni, SOSE HAGYJUK MAGÁRA, nehogy valamit félrenyeljen!

Kilenc és tizenkét hónapos kor között a babák emésztőrendszere képes a szilárdabb táplálékok feldolgozására is, és van néhány foguk a rágás hatékonyabbá tételéhez. Ebben a korban a legtöbb baba képes a család által fogyasztott ételek megrágására és élvezi is azt. Óvakodjunk azonban attól, hogy nagyobb darabokat és fűszeres, zsíros ételt adjunk egyéves kor előtt, és utána is csak korlátozott mértékben kapjon ilyet a baba!

Ötletek a kiegészítő táplálás megkezdéséhez

1. Zöldségek
Olyan zöldségekkel, gabonafélékkel és gyümölcsökkel kínáljuk a babát először, amelyek a tapasztalatok szerint ritkán okoznak allergiát. Ezek a következők: burgonya, sárgarépa, alma, szelídgesztenye, sütőtök, cékla, zabpehely, kukoricadara, rizs. Kevésnek tűnik? Pedig nem az! A csecsemőnek nincs szüksége ennél nagyobb változatosságra.
Sózni, cukrozni semmit sem kell! Ezek az alapanyagok eleve édeskések.
Nem erény és nem is előnyös, ha csecsemőkorban túlságosan összetett, fűszeres, sós, felnőtteknek való ételeket adunk a babának. Az evés nem verseny, mindennek eljön a maga ideje.

Néhány jó tanács:
- A kezdeti burgonya, sütőtök stb. után jöhet 7-8 hónapos kortól a tök, a cukkini, a brokkoli és a karfiol, a saláta, a spenót, a párolt hagyma, fokhagyma, petrezselyem is.
- 8-9 hónapos kortól adhatunk hüvelyeseket és káposztaféléket. Ekkor már nyersen is adhatunk hagymát, fokhagymát, persze csak kis mennyiségben.
- A zöldségek többsége nyersen olyan állagú, hogy őrlőfogak nélkül nem tudja megrágni a kicsi. Kisebb-nagyobb darabokat leharap, majd általában egészben kis is kakilja, mert nem tudja még megemészteni. A félrenyelés veszélye miatt inkább csak egyéves kor felett kísérletezzünk ilyesmivel! Amit lehet süssünk héjában, gőzöljük, pároljuk kevés folyadékkal. Így megkíméljük vitamintartalma egy részét.
- Gyakori, hogy 8-9 hónaposan kér az anyatej mellé mást is a csecsemő, előfordul, hogy másfél évesen történik ugyanez. Fontos, hogy mindennap kapjon lehetőséget az evésre, de sosem kell kényszeríteni, könyörögni.
- Jó, ha a csecsemő etetése nem külön program, hanem a családi étkezés része.

2. Gyümölcsök
A gyümölcsökre is igaz: egyszerre csak egy új alapanyaggal kínáljuk, és csak kis mennyiségekkel. Legcélszerűbb, ha kezdetben csak néhány kávéskanálnyi friss gyümölcslevet adunk neki. Ha üvegreszelőn reszeljük le az almát, könnyen a kanálba csorgathatunk egy kis levet a csőrén keresztül. Még erre a néhány korty zamatos lére sincs szüksége a csecsemőnek 6 hónapos kora előtt. Lehetséges, hogy utána is fintorogni vagy öklendezni fog, de ez természetes és csupán átmeneti idegenkedés. Az erőltetés csak ártalmas lehet! Biztosan nem lesz semmi baja a kicsinek, ha csak néhány héttel később kap gyümölcsöt vagy bármi mást. Fontos, hogy mindig megfelelő állagú gyümölccsel kínáljuk. Az üveg almareszelővel egészen finom péppé dörcsölhetjük az almát, őszibarackot. Később már az is megteszi, ha csak villával nyomkodjuk szét a puha gyümölcsöt. A keményebb húsúaknál jó szolgálatot tesz a botmixer vagy az aprítógép.
Bízzuk a gyerekre, mennyit eszik! Nem várhatjuk el tőle, hogy 50-100 grammot egyen bármiből is, értelmetlen volna méricskélni. Ha viszont ízlik neki, kaphat még ráadást.
Alapszabály: ne cukrozzuk a gyümölcspépeket, és ne kínáljunk olyan ételeket, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak! A savanykás ízűek sem szokták elriasztani a gyerekeket, ha nem szoktatták őket édesített ételekhez. A nyers gyümölcspépek többsége percek alatt oxidálódik a tányérban (barnás színű lesz), de ez semmit nem von el értékéből. 7-8 hónapos kortól kezdve pár csepp citromlével ellensúlyozhatjuk ezt.

Kezdetnek adjunk almát, őszibarackot, aztán 7 hónapos kortól jöhet a meggy, a banán, a körte, citrom, paradicsom. A citrusfélék vagy a paradicsom kicsíphetik a baba száját, popsiját. Ha ezt tapasztaljuk, várjunk ezekkel egy-két hónapot.
8-9 hónapos kortól következhet a gesztenye, szilva, ringló, kajszibarack, görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye. Várjunk kb. másfél éves korig a kivivel, ribizlivel, szederrel, egressel, málnával, eperrel, ananásszal, mangóval.

Valószínűleg jobban megemészti a baba, ha főtt vagy párolt gyümölcspéppel kínáljuk. Az összes üveges gyümölcsös bébiétel főtt alapanyagból készül. Így viszont a vitamintartalom nagy része kárba vész. Ha egy nagyon rosszul gyarapodó babánál fontos szempont, hogy mielőbb jól hasznosítsa az ételt, kínáljuk kezdetben párolt almával. A pelus tartalmából általában látszik, mennyire tudta megemészteni, amit kapott. Ha idegenkedik a nyers gyümölcs ízétől, feles péppel is próbálkozhatunk. Egy kevés nyers reszelt almát keverünk az almakompótpéphez. Bármelyik gyümölcsöt keverhetjük zöldségfélékkel is. Ebben az esetben célszerűbb a párolást választani.

A csecsemőnek nincs szüksége nyalánkságra, édességre, desszertre. Nem fosztjuk meg semmi lényegestől, ha nem kap üveges csokipudingot. Jobb, ha a természetes, natúr ízeket kedveli meg a baba.

Előfordul, hogy a gyermek egyáltalán nem lelkesedik a kanalazásért. Éppen a hat hónapos kornál tovább kizárólagosan szopó babáknál tapasztalhatjuk, hogy 10-11 hónaposan inkább magukhoz ragadnák a kezdeményezést. Kínáljuk őket tálcára rakott, puha gyümölcsdarabkákkal. Hamar megtanulják, hogy lehet kiszívni a gyümölcsök levét, miként reszelhetik le négy apró fogukon az almát, banánt. (Mindig maradjunk mellettük, hátha nagyobb darabot harap le!) A darabos gyümölcsöt egy ideig emésztetlenül látjuk viszont a pelusban. Egy idő múlva megtanulja alaposan megrágni, s ekkor az emésztés is hatékonyabb lesz.

4. Gabonák

Régebben a tejbegríz volt az első szilárd falat, amit az anyatej után kapott a pár hónapos csecsemő, és számos európai országban a mai napig is gabonapépekkel kezdik a hozzátáplálást. A kása főként a vacsorára kínált ételek között szerepel. A Magyarországon érvényes szakmai ajánlások szerint kezdhetünk ugyan gabonafélével, de néhány korlátozást figyelembe kell vennünk a baba érdekében.
- Egyéves kor előtt ne készítsük a gabonaféléket tehéntejjel! Vízben áztatva, majd lefejt anyatejjel, gyümölcspéppel keverve finom falatokat készíthetünk.
- Teljes kiörlésű gabonafélét csak egyéves kor után adjunk.
- Hat hónapos korig csak anyatejet, illetve tápszert kapjon a baba.
- Először gluténmentes gabonát (rizst, kukoricát) kínáljunk a csecsemőnek, utána jöhet a búza, a rozs, az árpa, a zab.

4. Tejpépek
A tejpépek ízletesek, laktatóak és könnyen emészthetőek. Tízóraira, uzsonnára és vacsorára is kíválóan alkalmasak. Könnyen elkészíthetőek, csupán felforralt (majd lehűtött) víz vagy szoptatott csecsemőknél anyatej hozzáadása szükséges. Egyéves kor felett már tejjel is elkészíthetjük. Értékes tápanyagokat tartalmaznak.
A tejpépekben megtalálhatóak a létfontosságú vitaminok (B1, B2, A, C, E), a kalcium, a vas és a jód.



Forrás és teljes cikk:http://dietakucko.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=188&Itemid=63

További táplálási javaslat: http://dietakucko.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=230&Itemid=63

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése