2009. november 14., szombat

Mit igyon a baba

Az első 6 hónapban, igény szerinti szoptatás esetén még nagy melegben sincs szüksége a kisbabának az anyatejen kívül más innivalóra. A későbbiekben pedig a víz (forralt majd lehűtött) a legjobb szomjoltó. Adhatunk még szénsavmentes ásványvizet (speciális babavizek is kaphatóak már), gyümölcsleveket (minél kevesebb hozzáadott cukrot tartalmazzon), a különböző gyógynövényteák is jó szomjoltó italok (édeskömény, kamilla, csipkebogyó), ízletesek a gyümölcsteák is. Kerüljük az édesített innivalókat!
Ideális, ha kispohárból kínáljuk az italt, de megfelelő a bébiitató pohár, csőrös pohár is. Ezekből gyorsan megtanul egyedül is inni a baba (célszerű csöpögésmentes változatot választani).

Gyakori kérdés milyen idős korig forraljuk a csapvizet. A szomjoltónak kínált csapvizet az első 7-8 hónapban, egyesek szerint egészen egyéves korig a biztonság kedvéért érdemes felforralni, különösen a nyári hónapokban. Előfordulhat, hogy a csapvíz kórokozókat tartalmaz, persze nem nagy mennyiségben, de az érzékeny kisbabának ez is árthat.

Jó megoldás, ha a szilárd étkezéseket követően kínáljuk meg a babát egy kis folyadékkal. Ha ételeit nem sózzuk, nem valószínű, hogy sok folyadékot fog kérni. Igény szerint szoptatott babáknál előfordul, hogy egészen egyéves korig vagy tovább is eltart az az időszak, amikor nincs szükségük az anyatejen kívül más innivalóra.

Forrás,teljes cikk: http://dietakucko.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=230&Itemid=63

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése